Odmiana: Johanniter
Alkohol: %
Cukier: 75 g/l
Kwasowość: 9 g/l
Szlachetne wino słodkie wytworzone z winogron częściowo podsuszanych po zbiorze, przez 6 tygodni na przewiewnym strychu. Fermentowane spontanicznie na naturalnych drożdżach. Wysoka koncentracja cukrów i bogactwo aromatów. W nosie intensywnie owocowe, z nutami dojrzałej brzoskwini, żółtego melona, mandarynki, jasnej czereśni i cydrowych jabłek o czerwonej skórce, z ziołowym akcentem suszącego się na łące siana. W ustach wyraźnie wyczuwalna słodycz z nutą spadziowego miodu i suszonych moreli, ładnie zrównoważona cytrusową kwasowością oraz garbnikową nutą rajskiego jabłuszka w posmaku. Eleganckie i intrygujące.
Wino nagrodzone złotym medalem na Winobraniu 2023 w Zielonej Górze.