Odmiana: Souvignier Gris
Alkohol:
Cukier: 100 g/l
Kwasowość: 9,5 g/l
Szlachetne wino słodkie uzyskane z winogron, które po zbiorze zostały podsuszone przez okres dwóch miesięcy na przewiewnym strychu. Dzięki tej tradycyjnej metodzie wino zyskało wysoką koncentrację cukrów, a także większe bogactwo aromatów. Fermentowane spontanicznie na dzikich drożdżach. Intensywny, świeży aromat owocowy z nutą dojrzałej szarej renety, żółtej mirabelki, czerwonych rajskich jabłuszek, melona, kwitnącego jaśminowca i siana z górskiej łąki. W ustach wyraźnie wyczuwalna słodycz z nutą suszonej moreli i odrobiny lipowego miodu, lecz zbalansowana rześką kwasowością oraz lekko pikantnym akcentem ziół i gorzkich migdałów w posmaku. Eleganckie i charakterne.
Wino nagrodzone złotym medalem na Winobraniu 2023 w Zielonej Górze oraz Złotym Korkiem na konkursie Polskie Korki 2023 w SPOT Poznań.